neus-paard-inzicht

Samen met Jorg en onze twee katten woon ik in Oisterwijk. Sinds 1 oktober 2016 ben ik de trotse oprichter en eigenaar van Paard InZicht. Met veel plezier deel ik mijn kennis en enthousiasme over mijn grote passie: paarden.

img_0925

Als klein meisje was ik al helemaal gek op paarden. Dat begon toen mijn ouders een show op tv van de Spaanse Rijschool hadden opgenomen en ik als tweejarige iedere dag opnieuw paardjes wilde kijken. Als mij werd gevraagd wat ik voor mijn verjaardag wilde hebben, kregen mijn ouders (en eigenlijk iedereen die dat vroeg) steevast het zelfde antwoord: “een pony!”. Maar hoe stellig ik daar ook in was, die eigen pony kwam er niet.

img_3683

Wel Kobus, mijn eerste verzorgpony. Een jonge shetlander die altijd heel duidelijk aangaf waar hij wel of geen zin in had. In die tijd ging ik ook naar de manege voor paardrijlessen. In 2000 haalde ik mijn ruiterbewijs en kreeg ik de kans om met een manegepony wedstrijden te gaan rijden. Maar toen kwam Frida op mijn pad, een grote D pony waar ik mee mocht rijden wanneer ik maar wilde. Dus ik koos voor Frida, daar kon ik ten slotte ook ooit wel mee op wedstrijd. Dacht ik… Met Frida ging alles net een beetje anders dan ik altijd had geleerd. Als ik bijvoorbeeld met rijden wat buiging vroeg, boog zij de andere kant op en als er ergens een hindernis stond kwamen we daar niet eens in de buurt. Dat heeft mij als pubermeisje flink gefrustreerd, want ik dacht dat ik inmiddels toch wel een beetje kon rijden. Maar met Frida kreeg ik het niet voor elkaar. Het veranderde pas toen ik anders ging kijken naar Frida en mijn best ging doen om te zien welke signalen zij mij probeerde te geven. Mijn wedstrijdambities heb ik overboord gegooid, maar ik heb nog wel veel jaren genoten van de honderden mooie ritten die we samen hebben gemaakt.

frida-op-de-enk

Na de middelbare school ging ik studeren aan Hogeschool Van Hall- Larenstein. Wat ik nou precies wilde gaan doen wist ik niet, als het maar iets met paarden was. Dus ik ging de major Equine, Leisure and Sports doen (paard, recreatie en sport). Een hele allround paardgerelateerde internationale opleiding waar ik een hele leuke en leerzame tijd heb gehad. Ik heb stage gelopen bij Paardensportcentrum Lichtenvoorde en bij Pavo, een minor Communicatie gevolgd aan de Hogeschool Utrecht en ben afgestudeerd bij de KNHS. Daarna ging ik aan het werk en begon ik daarnaast met de opleiding Gedragstherapie Paard bij Tinley. Mijn insteek was niet om gedragstherapeut te worden, maar wel mij op een goede manier te verdiepen in paarden. Ik heb deze opleiding daarom niet afgemaakt, maar wel alle paardgerichte modules afgerond. Vervolgens ging ik bij Petrie Rijlaarzen werken totdat ik in 2015 met Jorg ging samenwonen in Oisterwijk.

 

In de tijd dat ik ging werken kreeg ik de mogelijkheid om eindelijk mijn grote wens in vervulling te laten gaan: een eigen paard! Ik reed al een tijdje op de jonge merrie van mijn oom en kreeg de kans om haar te kopen. Op dat moment veranderde er voor Dewi vrij weinig. Ik reed toch al op haar, en ze kon gewoon blijven staan waar ze op dat moment al stond. Voor mij daarentegen veranderde er ineens heel veel. Ineens was ik degene die alle beslissingen moest nemen en verantwoordelijk was alles wat Dewi deed. Ik moest ineens zelf bedenken of ze wel of geen ijzers nodig had, of ik haar ging verzekeren, of ik wel of niet een eigen trailer nodig had en noem het allemaal maar op. En natuurlijk wilde ik het allemaal wel goed doen, want ik was er in mijn hoofd tenslotte al 25 jaar mee bezig. Maar het opende natuurlijk ook veel deuren voor mij, want ik kon nu echt alles doen wat ik wilde met een paard zonder met iemand anders rekening te moeten houden. Ik kon nu mijn eigen doelen stellen. Helaas hebben we onze doelen nooit behaald, omdat ik Dewi een jaar later in heb moeten laten slapen vanwege een neurologische blessure.

dewi-spiegeltje-aan-de-wand

Toen Dewi was overleden bood een kennis van de manege mij de mogelijkheid om haar paard bij te rijden. Zo kon ik haar helpen met het trainen van het paard dat ze net had gekocht en kon ik zelf ook lekker blijven rijden. Met alle kennis die ik had opgedaan in mijn opleidingen en mijn eigen ervaringen bleek dat ik haar met veel meer kon helpen dan alleen training. Ik besloot dat ik hier meer mee wilde gaan doen. Er zijn natuurlijk veel meer mensen die een paard willen, maar nog niet precies weten waar ze allemaal rekening mee moeten houden en dat is precies het gene waar ik zo graag over praat. En zo is het idee ontstaan voor Paard InZicht.

logo-vector-klein